Site pictogram Gasverbruik verlagen

Minder gas verbruiken, hoe doe ik dat?

Gasverbruik, verlaag je gasverbruik

Met de huidige gasprijzen is, in het belang van je portemonnee, erg belangrijk om je gasverbruik te verlagen! Door de stijgende gasprijzen kan jouw rekening enorm tegenvallen aan het einde van de maand, of het jaar! Minder gas verbruiken, dat is het doel!

In de winter verbruiken we natuurlijk het meeste gas, maar met de koude maanden die vanaf oktober hun intrede doen is het belangrijk om dan al te starten met de voorbereiding. Je kunt je maar beter voorbereiden op het verminderen van je gasverbruik! Wist je dat je in de winter gemiddeld 8 keer meer gas verbruikt?

Natuurlijk, en er zijn zelfs reclamespotjes van, kan je alles gaan minderen. Minder lang douchen, de kachel eerder uit, dikke trui aan. Maar er zijn ook tips die je gasverbruik drastisch verminderen.

Het zoeken naar een andere energieleverancier is verspilde energie tegenwoordig. Nergens vind je meer lage prijzen voor gas!

Wij geven 5 handige, en makkelijk toepasbare tips en 5 handige tips en wat meer tijdsintensieve tips om jouw gasverbruik te verminderen!

Top 5 tips om gasverbruik te verminderen – Simpele versie!

1.      Sluit die deur achter je, als je er doorheen bent.

“Deur dicht!” riep een van je ouders vroeger vast wel, als jij er doorheen rende. Wat een onzin, over 10 minuten ga je er weer doorheen, moet die deur weer open. Maar tegenwoordig is dit geen onzin meer (oké, vroeger ook niet) Maar een dichte deur helpt de warmte binnen houden, waardoor je in die ruimte minder hoeft te stoken! Minder gas verbruiken word zo wel heel makkelijk.

2.      Zet je thermosstaat een graad lager!

Een graad lager betekent automatisch dat je minder hoeft te stoken. Waar 20°C een prima temperatuur is, betekent dat ook dat je kachel de temperatuur flink op moet stoken. 19°C scheelt jouw kachel, en dus jouw portemonnee een flinke duit! Je bespaart hier ongeveer 120m3 mee per jaar! 1m3 gas kost in 2022 rond de € 3,95! Reken maar uit dat je € 474,- per jaar bespaart! DOEN

3.      Zet je thermosstaat eerder uit!

Je kunt, als je toch al weet dat je weggaat, de thermosstaat eerder uitzetten! Als je een tijdje van huis bent is het natuurlijk zonde om te blijven stoken. En als je weet dat je met een uur vertrekt, waarom zet je dan de thermosstaat niet gelijk wat lager? 15°C is een prima temperatuur voor als je er niet bent! Hiermee bespaart u al snel een meerdere tientjes per jaar!

4.      Trek een trui aan, of sla een dekentje om

Je kunt lekker in je T-shirt lopen thuis, ook in de winter. Maar misschien is het toch handiger om een lekkere warme trui aan te trekken. En als je langer stil zit, bijvoorbeeld bij die romantische film, trek dan lekker een deken over je heen. Bij een enge film kan je die deken dan weer gebruiken om je achter te verstoppen!

5.      Verwarm alleen de ruimtes waar je vaak bent

Waarom staat de kachel aan op de slaapkamer? Of zelfs in de badkamer? Of misschien heb je wel een halletje in huis waar een kachel staat te loeien. Bedenk goed waar je de meeste tijd doorbrengt. Schakel de kachel in de overige ruimtes uit! Het verwarmen van ruimtes waar je toch niet komt is zonde van je geld. Besparing € 300,- per jaar, door een klein beetje minder gas verbruik.

Kleine besparingen kunnen al minder gas verbruiken!

Zo zie je maar dat je met kleine besparingen aardig wat geld kan “verdienen” wat je anders opstookt in warme lucht. Kleine opsomming van boven genoemde tips leveren je al snel richting € 1.000, – op! En nu zul je denken “mijn energierekening was nooit zo hoog, hoe kan ik nu zoveel besparen?!” simpel. De energieprijzen waren ook nog nooit zo hoog. Gas is met 4 tot 5 keer gestegen, waar je normaal rond de één euro zat, zit je nu op vijf of hoger! Met hetzelfde verbruik ben je dus gewoon 5x zoveel geld kwijt! Zonde om te laten liggen.

Met deze hoge prijzen is het ook de moeite waard om eens te kijken naar meer “duurzame” oplossingen, waarbij je soms niets hoeft in te leveren op comfort en het misschien zelfs wel luxer krijgt.

Top 5 tips om gasverbruik te verminderen – lastigere versie!

Nouja, lastig dat valt wel mee. Het gaat erom dat je misschien een apparaat moet vervangen, waardoor je veel gas kan besparen. En het kost vaak meer tijd dan het aantrekken van een warme trui.

1.      Plaats radiatorfolie

Het plaatsen van radiatorfolie, achter je kachel levert veel warmte op in je huis. Een radiator verwarmt aan alle kanten dus ook aan de achterkant van je kachel. Zonde, die warmte gaat verloren. Radiatorfolie achter je kachel zorgt ervoor dat de warmte teruggekaatst wordt het huis in!  Kleine investering voor veel warmte plezier! Ook hiermee zult u minder gas verbruiken!

2.      Plaats tochtstrips in kieren en naden

Tocht is sowieso vervelend, maar hoe vervelend is het eigenlijk dat lekkere warme lucht de kamer uitgaat omdat er een kier zit. Of dit nu naar buiten is, of naar een andere ruimte in je huis. Deze aanpassing aan uw huis zorgt ervoor dat u redelijk veel geld kan besparen! Ook deze tochtstrips zijn makkelijk te plaatsen!

3.      Isoleer uw cv-ketel leidingen

De leidingen van een cv-ketel lopen overal door uw huis, hier verliezen ze snel hun warmte. Ook in uw kruipruimte bijvoorbeeld. Met buisisolatie kun je veel warmte besparen en uiteindelijk dus ook veel geld! Buis isolatie kunt u hier aanschaffen.

4.      Schaf een slimme thermosstaat aan

Een slimme thermosstaat kun je zo instellen dat deze aangaat als je een bepaald gebied binnen komt. Maar ook weer weggaat. Met geofencing weet de thermosstaat waar je bent en springt hierop in! Ben je niet thuis? Dan stook je ook niet. Ook kun je natuurlijk vaste tijd programma’s instellen!

5.      Schaf een zonneboiler aan

Een zonneboiler zal voor 25% minder gasverbruik zorgen. Helaas is een zonneboiler duurder in de aanschaf, maar deze kan natuurlijk ook gewoon prima het water in uw huis verwarmen. Mocht een zonneboiler niet genoeg capaciteit opleveren zal een CV bijspringen, maar tot die tijd is uw warme water een stuk goedkoper. Wist u dat u hiervoor een subsidie kunt aanvragen?

Meer redenen om te besparen

Er zijn meer dan genoeg manieren waarop u kunt besparen, dit is natuurlijk beter voor u en voor de natuur. Met de nog stijgende gasprijzen en een winter in het vooruitzicht kunt u niet snel genoeg beginnen met uw besparingsplan!

 In een volgend blog gaan we dieper in op het besparen en het verminderen van uw gasverbruik! Op naar een lagere rekening! Op naar minder gas verbruiken!

Mobiele versie afsluiten