De gasprijs in 2022, stijgt elke dag opnieuw

De gasprijs in 2022, stijgt elke dag opnieuw

De gasprijzen stijgen. De gasprijs zal waarschijnlijk eind 2022 nog hoger zijn.

De gasprijs stijgt vanwege een aantal factoren, waaronder de kosten van ruwe olie, raffinagekosten en belastingen. De kosten van ruwe olie stijgen sinds 2014 gestaag en dit heeft geleid tot een stijging van de gasprijs. De raffinagekosten zijn ook gestegen als gevolg van nieuwe milieuregels die duurdere apparatuur vereisen om benzine te verwerken. De belastingen op benzine zijn in de loop van de tijd ook gestegen, wat betekent dat er minder geld overblijft voor consumenten.

De gasprijs in 2022, stijgt elke dag opnieuw

Je weet toch dat de energiemarkt aan het veranderen is? Er zijn veel verschillende oorzaken die bepalen hoeveel een kilowatt elektriciteit kost. Daarom gaan we specifiek kijken naar de relatie tussen gas en elektriciteit en wat de prijsstijgingen en -dalingen veroorzaakt.

Zoals we weten is er veel onrust: in slechts een jaar tijd is de prijs van gas zo’n 10 keer gestegen waardoor het voor Nederlandse energiebedrijven onmogelijk is om klanten gas te leveren tegen oude tarieven. Natuurlijk moeten ze deze hoge aankoopprijs doorgeven aan hun afnemers, jij de consument. De prijs van gas heeft direct invloed op de prijs van stroom, die stijgt ook hard mee.

De extreme prijsstijgingen hebben een combinatie van oorzaken

De extreme prijsstijgingen hebben een combinatie van oorzaken. Een van de eerste tekenen van stijgende olieprijzen was omdat sommige mensen dachten dat als er een Europese boycot van Russisch gas zou komen, we geen gas uit Rusland zouden kunnen importeren. Dit is niet gebeurd, maar later heeft Rusland zijn leveringen om een aantal redenen teruggeschroefd, waaronder het feit dat andere landen niet in roebels betaalden. Er zijn ook andere redenen voor de verschillen in de energieprijs. Zo was er een coronacrisis en een gebrek aan opslag door de te lange winter van 2021.

Ook veranderd de gasprijs dagelijks door verschillende factoren. Het is onmogelijk te bepalen wanneer er een einde komt aan de stijgende prijzen voor energie, maar voor nu lijkt het erop dat het niet zal stoppen met stijgen. Welke oorzaken, van de prijsstijging, kunnen er zijn?

Wat kunt u met de stijgende gasprijzen doen?

Je moet je energieverbruik in de gaten houden. Het is het enige dat je kan helpen. Je weet dit al, maar realiseer je dat het besparen van energie nu een enorm verschil zal maken? Je betaalt altijd alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt.

We weten allemaal dat ons energieverbruik de planeet warmer maakt, en onze portemonnee leger. En de enige manier om het proces te vertragen, is door ons energieverbruik te verminderen. Lees in ons blog Minder Gas Verbruiken, Hoe Doe Ik Dat? Welke tips wij je kunnen geven om gasverbruik te verlagen!

De gasprijs in 2022, stijgt elke dag opnieuw

De huidige oorzaken van een tekort aan gas:

  • De gemiddelde temperatuur in het voorjaar van 2021 was veel lager dan normaal en het land kende enkele dagen onder het vriespunt. Dit leidde tot een aanzienlijke daling van de gasvoorraden. Door de gestegen prijzen zijn niet alle voorraden aangevuld.
  • Het lijkt erop dat Rusland minder gas aan Europa levert dan voorheen. De reden hiervoor mag duidelijk zijn.
  • Na de coronacrisis trekt de economie weer aan, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
  • In AziĆ« bieden ze momenteel meer voor gas dan in Europa, hierdoor is het interessanter voor landen om te exporteren naar AziĆ«.
  • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Er is de laatste tijd minder wind geweest, dus windenergie staat op een dieptepunt. Dat betekent niet alleen dat de vraag naar gas is gestegen. Gas wordt gebruikt om energie op te wekken!
  • Nederland is sinds de stopzetting van de winning uit Groningen aangewezen op andere gasleveranciers.

Omdat energiebronnen als gas en elektriciteit nauw met elkaar verbonden zijn, is ook de prijs van elektriciteit gestegen. Het eindresultaat is dat de stroomtarieven in Nederland drastisch gestegen zijn.

In 2021 al een flinke stijging in de gasprijzen!

Door een unieke samenloop van omstandigheden lopen de prijzen voor elektriciteit en gas dit jaar ongekend hard op. Als de prijzen zo hoog blijven, wacht miljoenen huishoudens met variabele tarieven na 1 januari een fors hogere energierekening. Wie op dit moment een nieuw contract afsluit, betaalt ook al snel tientallen euro’s per maand meer.

Volgens de NOS op 18 september in 2021

Al vanaf 2021 is een scherp stijgende lijn te zien in de prijzen voor gas. Doordat de gasprijs vorig jaar gestegen is, zijn niet alle voorraden aangevuld zoals dat normaal wel gebeurd. Door een toenemende dreiging van te korten, het niet tijdig en goedkoop kunnen aanvullen zal de prijs de komende maanden alleen maar stijgen.

De kosten van ruwe olie

De kosten van een vat ruwe olie zijn tijdens de vorige economische crisis hoger geweest dan dat ze nu zijn, maar de stijging van de olie- en gasprijzen leidt nu al voor gesloten deuren. Het is voor sommige bedrijven niet meer rendabel om de productie van onder andere levensmiddelen voort te zetten! Door de stijgende kosten van, niet alleen de gas en olie prijzen, maar ook van andere grondstoffen wordt de productie in sommige gevallen al te duur. Natuurlijk kan dit niet onbeperkt doorgerekend worden naar de consument.

Het zal ons daarom ook niet verbazen dat door onder andere de stijgende gasprijzen een nieuwe crisis zich aandient.

De wereldwijde vraag naar gas neemt gestaag toe door een aantal factoren, waaronder een hogere levensstandaard, meer internationale mobiliteit en een verschuiving van steenkool naar gas. De hogere vraag zet de aanbodzijde onder druk, wat in veel gevallen tot hogere prijzen leidt.