Maximale gasprijs – wat betekenen de nieuwe regels?

Het is super belangrijk je gasverbruik te beperken

Het kabinet gaat huishoudens ondersteunen door volgend jaar een maximale gasprijs vast te stellen. De planning is als volgt: vanaf januari 2023 betaal je dezelfde gasprijzen als in januari 2022 en dat zie je terug.

Het resterende deel van de rekening wordt betaald door het bedrijf dat uw huis van elektriciteit voorziet. Verbruikt u meer dan gemiddeld, dan betaalt u voor dat deel de huidige geldende gasprijs. De overheid gaat uit van 1200 m3 gas- en 2400 kWh stroomverbruik per jaar.

Zo gaat de maximale prijs voor een m3 gas naar maximaal € 1,50 waar nu tarieven van € 5,- of hoger geen uitzondering zijn! Elektra gaat maximaal 70 eurocent kosten. Door het vaststellen van een prijsplafond wordt elk huishouden in Nederland geholpen, ongeacht hoeveel stroom deze verbruiken of wat hun inkomsten zijn.

Verlaag zo snel mogelijk je gasverbruik zorg dat je de gasprijs de baas bent!

Het is super belangrijk je gasverbruik te beperken

Met deze maatregelen word je door de overheid geholpen om jouw maandelijkste kosten binnen de perken te houden, maar stimuleert de overheid je ook om gasverbruik beperkende maatregelen te nemen. Als je meer verbruikt dan gemiddeld kost dit je nog steeds veel geld. Hierdoor loont het zeker ook in 2023 de moeite om iets te doen aan het gasverbruik in jouw huis!

Woont u in een minder geïsoleerde woning, heeft u een hoog gasverbruik of heeft u veel vloeroppervlak? Dan betaal je mogelijk nog steeds te veel voor je energierekening.

Ook de energiebelasting naar beneden, dit heeft invloed op de gasprijs

Naast het prijsplafond op energieverbruik gaat ook de energiebelasting naar beneden. Tot in ieder geval juni 2023 wordt je energie met een verlaagde belasting doorberekend. Ook dit moet je uiteindelijk in je portemonnee terug merken!

Maak een plan om in 2023 je gasverbruik te verlagen

Maak een plan om je gasverbruik in 2023 te verlagen. De maatregelen die nu worden genomen zijn sowieso geldig voor 2023, maar er is nog weinig tot niets bekend over welke maatregelen je in 2024 kan verwachten. Daarom is het belangrijk dat je zelf actie onderneemt om toch ook in 2023 een lager gasverbruik te hebben! Stel je zelf hierin een doel, probeer onder het gemiddelde te komen. Ongeacht of er nog maatregelen komen in 2024 is het enorm belangrijk om minder fossiele brandstoffen te gaan gebruiken. En naast dat, het is natuurlijk ook zonde van je geld om te stoken voor iemand met een korte achternaam.

Je gasverbruik verlagen kan op verschillende manieren, ga in ieder geval voor de besparingen waar je het meeste gas en dus de meeste kosten bespaard! De gasprijs gaat niet naar beneden, maar gaat jouw verbruik dat wel?

Verlaag zo snel mogelijk je gasverbruik

Omdat er uitgegaan wordt van een gemiddelde is er een grote kans dat jij hier nog steeds boven zit. Over het algemeen zit de helft er onder, de andere helft er boven. De gasprijs blijft ontegenzeggelijk hoog. Wist je dat je voor het verbouwen van je huis subsidies kunt aanvragen? Denk hierbij aan de volgende subsidies:

Misschien kun je met buren in overleg gaan om partijen te benaderen die meerdere huizen in de straat kunnen isoleren, en op die manier ook nog extra besparen.

Verlaag zo snel mogelijk je gasverbruik zorg dat je de gasprijs de baas bent!

Verlaag je gasverbruik met spouwmuurisolatie

Het idee van spouwmuurisolatie kan verwarrend en ontmoedigend zijn. Maar het is een van de beste manieren om uw huis energiezuiniger te maken. Spouwmuurisolatie is een van de snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manieren om uw huis te isoleren. Als u met spouwmuurisolatie op de juiste manier installeert, kunt u tot wel € 1.300 per jaar besparen op uw stookkosten!

En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu. Een aanrader dus! Lees meer op: Milieu centraal.

Verlaag je gasverbruik met dakisolatie

Een warmer huis en een lagere energierekening? Nou dat klinkt als een goed idee. Dat zou ook niet slecht zijn voor het milieu. Dus om geld te besparen op verwarming en ook het milieu te helpen, bedek uw dak met isolatie. U kunt het zelf doen of iemand inhuren om het voor u te doen. Isolatie is er in vele vormen en kost geld, maar het is het waard. Het isoleren van een dak kan al oplopen tot een besparing van € 800,-. Lees meer op: Milieu centraal.

Dubbel-, HR en Triple glas, bespaart dat?

In sommige huizen zitten nog ruiten met enkelglas, dat isoleert eigenlijk nagenoeg niet. Ja het houd de wind tegen, maar dat is het dan ook wel. Kou komt er meteen doorheen en je warmte gaat sneller naar buiten! Dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen en isoleert daarom goed.

Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Een nog wat onbekende glassoort is vacuümglas: dat is dubbel glas dat supergoed isoleert. Deze glassoort is wel duurder dan HR++ of tripel glas.

Glas vervangen levert je zeker een besparing op, het duurt een aantal jaren voordat je de investering eruit hebt, maar dit is zeker de moeite! Lees meer op: Milieu centraal.

Warme voeten? Vloer isolatie is ook een goede isolator

Waarom houdt u deze winter uw voeten niet warm en lekker warm met een nieuwe geïsoleerde vloer? Het bespaart niet alleen op de energierekening, maar het zal ook geweldig aanvoelen in de wintermaanden! Kruipruimtes zijn gemakkelijk vanaf de onderkant te isoleren, maar er zijn ook andere manieren. De kosten en besparingen zijn afhankelijk van wat u van plan bent te doen.

Met een goede vloerisolatie zal je tussen de 250 en 600m3 gas kunnen besparen! Afhankelijk natuurlijk van de grootte van het huis. Lees meer op: Milieu centraal.

Conclusie, de gasprijs, we gaan minder betalen maar nog steeds veel

Ja, we gaan minder betalen en waarschijnlijk betaal je op veel momenten nog te veel voor je gasverbruik, het is daarom echt noodzakelijk dat je in 2022 maar ook in 2023 op het gasverbruik gaat letten, en dat je zoveel mogelijk uit de kast haalt om te besparen op je energie rekening! Er is geen indicatie dat de gasprijs in 2024 beter is dan dit jaar! Besparen op je energie rekening kost helaas geld, maar ook hiervoor kun je subsidies aanvragen bij jouw lokale gemeente of de overheid. Misschien kun je in overleg met je buren gaan, of familie om te kijken wat nu de beste aanpak is voor jou.

Met de juiste maatregelen zorg je er al snel voor dat je er in 2023, maar ook in 2024, warmpjes bij zit. En de investering die je nu doet in je huis blijft daar zitten natuurlijk! Je hoeft niet elk jaar deze besparende maatregelen toe te passen! De gasprijs gaat je nog bezig houden volgend jaar, maar op een positieve manier!

Verlaag zo snel mogelijk je gasverbruik zorg dat je de gasprijs de baas bent!